Fotogalerija Slovenskih čebelarjev      

Face Book   Zdravo življenje s slovenskimi čebelami  

NetLog Slovenski Čebelarji     Živimo zdravo s slovenskimi čebelami

Čebelarski Video kanal    Vse o rastlinah

http://www.alkalnapalcka.si
Aktivni vodik - najmočnejši antioksidant za Vaše telo in vitalnost

Pridi k nam!
Imaš talent in ne veš kaj početi z njim? Pridi k nam. Imaš idejo in ne veš kako boš nje uresničil? Pridi k nam. Imaš denar in ne veš kako ga koristno uporabiti zase in za družbo? Pridi k nam. Združujemo ljudi vseh generacij, duhovne, pametne, ambiciozne ljudi v nov vizionarsko - pionirski nadnacionalni projekt.
www.sola-zdravja.si    Shema projektov

Slovenski Čebelarji Seznam forumov -> Čebelarstvo za začetnike

Kako s sati po točenjem ter med zdravljenjem?
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
  Avtor    Thread Objavi novo temo   Odgovori na to temo
bostek
Site Admin

Pridružen/-a: Sre Jul 2009 7:31
Kraj: hrastnik ter kozjansko
Kako s sati po točenjem ter med zdravljenjem?

Zanima me kaj naredim s sati ko iztočim med, ter ali ostanejo notri tudi med zdravljenjem? Prav tako me zanima za poln sat medu ki sem ga pustil v medišču....

Odgovori s citatom  
Prispevek Sre Jul 28, 2010 8:18 am 
 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
davca

Pridružen/-a: Tor Okt 2007 18:13
Kraj: Ljubljana
Re: Kako s sati po točenjem ter med zdravljenjem?

quote:
Originally posted by bostek
Zanima me kaj naredim s sati ko iztočim med, ter ali ostanejo notri tudi med zdravljenjem? Prav tako me zanima za poln sat medu ki sem ga pustil v medišču....

Zakaj pa si pustil sat v medišču? Če je gozdni med in vsebuje mano ni dobro. Sicer pa bodo čebele med v vsakem primeru pojedle.
Med zdravljenjem se navadno mediščni sati odstranijo. Obvezno jih spravi tja, kjer jih voščena vešča ne bo našla. Prej jih daj za 24 ur v zamrzovalnik. Pa označi jih, da boš vedel, iz katerega panja so. Nekateri to delajo, drugi ne. Odvisno, koliko so pripravljeni delati pri čebelah in koliko panjev čebel imajo.
Prispevek Sre Jul 28, 2010 8:23 am 
 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
levstek008

Pridružen/-a: Čet Maj 2008 13:46

Mane ravno niso(zaradi obilice mineralov ki jih manin med vsebuje) najbolše za čez zimo.....daj jih v skrinjo pol pa v dobro zatesnjeno naylon vrečo, al pa, če maš nakladne panje, v naklade po 8ali9 satov, na spodnjo in zgornjo naklado mrežico proti komarjen da vešči preprečiš dostop, ter te naklade zlagaš v stolpnico, da ustvariš prepih, kateri vešči sploh ne ustreza.

lp Matej

Odgovori s citatom  
Prispevek Sre Jul 28, 2010 2:28 pm 
bostek
Site Admin

Pridružen/-a: Sre Jul 2009 7:31
Kraj: hrastnik ter kozjansko

A mislite da tega v brezpašnem obdobju ne bodo porabile?

Odgovori s citatom  
Prispevek Sre Jul 28, 2010 2:43 pm 
 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Fizikalec

Pridružen/-a: Tor Feb 2004 21:35

Čebele v medišče po med ne bojo šle torej po zadnji paši tam nima kaj iskat....

Odgovori s citatom  
Prispevek Sre Jul 28, 2010 3:39 pm 
davca

Pridružen/-a: Tor Okt 2007 18:13
Kraj: Ljubljana

Včeraj smo točili iz AŽ panjev po 9-10 kg gozdnega medu, iz naklad pa še ne. Mislila sem, da to ne bo zadnje točenje. A glede na današnje vreme bi lahko bilo. Tako da bomo morali medišča do kraja stočit.

Odgovori s citatom  
Prispevek Čet Jul 29, 2010 11:01 pm 
Odisej

Pridružen/-a: Čet Jun 2008 14:34
Kraj: Logatec, Notranjska

quote:
Originally posted by Fizikalec
Čebele v medišče po med ne bojo šle torej po zadnji paši tam nima kaj iskat....

Uhhhh ... tole me pa spravlja v zadrego !
Lani jaz nisem točil. Vse sem pustil čebelam, celo jeseni sem nekaj krmil z zdravilnim sirupom. In medišča so bila (najbrž) jeseni polna, kajne?
Čez zimo so čebele vse pojedle.
Do sedaj sem bil očitno živel v napačnem prepričanju, da si čebele v medišču nabirajo zalogo za zimsko preživetje. Pa temu ni tako. No, bom ponovno vzel v roke literaturo in pobrskal po internetu, kako je s tem.

Lep dan vsem.

Nazadnje urejal/a Odisej Tor Avg 03, 2010 1:05 pm; skupaj popravljeno 1 krat
 Odgovori s citatom  
Prispevek Pon Avg 02, 2010 1:08 pm 
mg

Pridružen/-a: Sre Feb 2010 1:18

Ne, da ne grejo v medišče, še v sosednje panje grejo iskat. Toliko bolj, če nimajo doma.

Odgovori s citatom  
Prispevek Tor Avg 03, 2010 12:49 pm 
klopotec

Pridružen/-a: Pon Jul 2010 17:09
Kraj: Prlekija

A lahko kdo to pojasni. A se je fizikalec jajeb...., da čebele ne bodo šle v medišče po med? Komu naj zdaj verjamem?

Odgovori s citatom  
Prispevek Tor Avg 03, 2010 5:40 pm 
Fizikalec

Čebele sedaj ne bojo šle v medišče prej v sosednji panj. Spraznile-osušile bojo plodišče in z medišča mrbit vzele tolk da životarijo.
Razen, če je plodišče medišče brez rešetke in se matica lahko premika drgač pa računat na med v medišču za razvoj čebel je zelo na majavih nogah. Ko se ohladi pa bojo še manj lezle gor oziroma prenašale med prvo bojo to začele spomladi, če jim bo trda predla. Čebele sedaj skladiščijo vse ob zalego in kolikorkoli jim daš cukra bojo skladiščile DOL. Tudi, če tak čas medi hoja nastane problem, ker enostavno ožajo plodišče, stiskajo zalego in skladiščijo vse dol.

Si kdaj doživel, da čebele praznijo medišče, prej preden osušijo plodišče jaz v 16 letih še ne na žalost...

Odgovori s citatom  
Prispevek Tor Avg 03, 2010 5:53 pm 
Kočevski med-ved

Pridružen/-a: Pet Apr 2004 21:18
Kraj: KOCEVJE - KOSTEL

Danilo imaš 100% prav. Medišč se ne bodo dotikale dokler ne spraznijo plodišča. Samo tedaj bo prepozno. Take družine enostavno ne bodo pripravljene za zimo.
Sedaj je potrebno krmiti po vsej Sloveniji. Ta trenutek medi le na Kočevskem. Donosi na OP so pozitivni med 0,2 do 2,5 kg na dan. Današnjih rezultatov še ne vem. Včeraj je v Rogu pri Janezovi koči bil donos nekaj čez 2 kg.
Lp vsem

Odgovori s citatom  
Prispevek Tor Avg 03, 2010 9:02 pm 
 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mg

Pričakovati razvoj čebel v tem času ??? Teorij o začetku hranjenja za zimo je pa itak več in se lahko začnemo takoj prerekat. Ker je odvisno od več ključnih dejavnikov, kot so lokacija, medenje, točenje..... . Razvoj čebel se pa začne spomladi in takrat lahko kakšen poln sat meda (če ga imaš), ali pa dva, vtakneš v polodišče. Vsako leto pustim par polnih satov meda v medišču in še vedno so ga znosile dol. Ene manj, druge več. Spet odvisno od več dejavnikov in posamezne družine.

Najbolj pomembno je, da čebele med imajo, ker ga lahko vzamejo, ko ga rabijo. Če ga nimajo ??? bo itak vsega varoja kriva.

Zazimit čebele na cukru je pa itak ruleta. Cuker je brez mineralov, rudnin, vitaminov, encimov, arom ...., pa še ph vrednost ima čisto drugačno od meda. Zato je pa med tako čislan, tudi pri čebelah.

Janževec je napisal : Med čebele nabirajo zase.

Odgovori s citatom  
Prispevek Tor Avg 03, 2010 9:20 pm 
Janževec

Pridružen/-a: Sre Maj 2010 7:01

No nabirajo nekaj tudi zame. Seveda ne prostovoljno.

Glede ostalega pa se s tabo povsem strinjam. Tudi moje čebele imajo vsa leta neko čudno navado, da iz medišča v plodišče znosijo toliko medu kot same mislijo, da je prav. Zaradi tega imajo po vsakem točenju v medišču dva polna sata medu, ker je to nuja, ki jo mora čebelar poznati in spoštovati, če želi uspešno čebelariti.

Sam nikoli ne delam rezervnih čebeljih družin, ker jih ne potrebujem in mi je v dosedanji dvajsetletni čebelarski praksi skozi zimo padla le ena sama družina in še za ta njen propad poznam vzrok.

Sladkor je dober le za dohranjevanje in ne kot osnovna hrana za preživetje zime. Naj nekdo od čebelarjev skuša zimo preživeti tako, da se bo hranil izključno s konzervami in juhami iz vrečke. Prav zanima me kako bo spomladi izgledal.

Kdaj in koliko pa se dokrmljuje s sladkorjem pa je odvisno od vremenskih in okoljskih razmer v katerih se čebelari ter glede na zadnji odvzem medu ( točenje ).

Odgovori s citatom  
Prispevek Tor Avg 03, 2010 11:02 pm 
Kočevski med-ved

quote:
Originally posted by mg
Razvoj čebel se pa začne spomladi in takrat lahko kakšen poln sat meda (če ga imaš), ali pa dva, vtakneš v polodišče. Vsako leto pustim par polnih satov meda v medišču in še vedno so ga znosile dol. Ene manj, druge več. Spet odvisno od več dejavnikov in posamezne družine.

Najbolj pomembno je, da čebele med imajo, ker ga lahko vzamejo, ko ga rabijo. Če ga nimajo ??? bo itak vsega varoja kriva.

Zazimit čebele na cukru je pa itak ruleta. Cuker je brez mineralov, rudnin, vitaminov, encimov, arom ...., pa še ph vrednost ima čisto drugačno od meda. Zato je pa med tako čislan, tudi pri čebelah.

Janževec je napisal : Med čebele nabirajo zase.

Mg, nikjer ne piše da se zazimi samo na cukru. Samo če zunaj ni paše se mora dodati tudi sladkor, če ne nebo zimskih čebel.
Pa še nekaj. Čebelarsko leto se začne z zaleganjem zimskih čebel. To pa je mesec avgust.
Lp
Prispevek Sre Avg 04, 2010 7:19 am 
 Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mg

Medved, nisem na nikogar ciljal. Ker pa glih teče beseda o medu v medišču itd. sem napisal svoje videnje.

Če ni, je treba dohranit. Kot si napisal se Avgusta izlegajo zimske generacije čebel, zato pa ni odveč previdnost, da čebele v tem času ne blokirajo plodišča.

Razvoj čebel bi pa vseglih pustil za spomlad. Zdaj bo kvečjemu izleganje zimskih čebel.

Odgovori s citatom  
Prispevek Sre Avg 04, 2010 11:46 pm 
Kočevski med-ved

S takimi čebeljimi družinami kakšne boš zazimil s takimi boš spomladi tudi nadaljeval spomladi. In nobena čebelja družina, ki jo bo le peščica dočakala pomlad,(če jih v tem času številčno ne spraviš na neko normalo - tudi s krmljenjem) ti ne bo v maju ali juniju prinesla tistega kar od nje pričakuje čebelar.
Lp

Odgovori s citatom  
Prispevek Čet Avg 05, 2010 7:44 am 
mg

Take družine, ki do zdaj niso na nivoju in pravi kondiciji, bodo bolj težko ali sploh vzgojile prave zimske čebele. Še večje upanje imajo brez meda, cukra niti omenjal ne bom.

Z razvojem se ne bom ponavljal.

Odgovori s citatom  
Prispevek Čet Avg 05, 2010 11:24 am 
Fizikalec

Razvoj je definitivno pogojem z avgustom marec in april ne pomagata čebelm čisto nič.
100 zimskih čebel lahko vzgoji 110 mladic torej je na 100 odmrlih recimo samo 10 plusa dočim se maja na 100 odmrlih vali čez 500 mladic torej vse kr sedaj naredi kdo za čebele je "sveto pismo" spomladi se tega ne da popravit za nobeno ceno, nobenim cukrom, pogačami ali čemerkoli. Če pač manjka čebel razvoj zakasni in do prve paše nimamo nič za drugo smo na 70% moči in šele za tretjo imamo 100% čebele.
Potem pa bereme na spomlad o krmljenju, in tretiranju to je tema SEDAJ spomladi se o tem ni kaj menit enako kot bi ti padlo na pamet, da treba avtu preverit olje, ko motor zariba, đabe to takrat je prepozno.

Odgovori s citatom  
Prispevek Čet Avg 05, 2010 3:27 pm 
levstek008

quote:
Originally posted by Fizikalec
Razvoj je definitivno pogojem z avgustom marec in april ne pomagata čebelm čisto nič.
100 zimskih čebel lahko vzgoji 110 mladic torej je na 100 odmrlih recimo samo 10 plusa dočim se maja na 100 odmrlih vali čez 500 mladic torej vse kr sedaj naredi kdo za čebele je "sveto pismo" spomladi se tega ne da popravit za nobeno ceno, nobenim cukrom, pogačami ali čemerkoli. Če pač manjka čebel razvoj zakasni in do prve paše nimamo nič za drugo smo na 70% moči in šele za tretjo imamo 100% čebele.
Potem pa bereme na spomlad o krmljenju, in tretiranju to je tema SEDAJ spomladi se o tem ni kaj menit enako kot bi ti padlo na pamet, da treba avtu preverit olje, ko motor zariba, đabe to takrat je prepozno.

100% se strinjam z Danilotom!!!! Ravno sedaj pripravljam družine za novo čebelarsko leto, zato sem v enem od člankov okoli zdravstvenega varstva čebel omenil premajhen odpad varoj po timolu glede na mravljično kislino. Ne morem čakati še en mesec da bom ugotovil ali timol deluje, če deluje kako je deloval!! "Naj bi deloval", se strinjam, naj BI, kaj pa če ne bo dovolj unčikovit???
Si bom po enem mesecu, ko bo lahko varoja v družini naredila veliko škodo za naslednje leto, pomagal z MK??

Ne vem za vas, jaz ne bom čakal.... sem še en panj, ki "pregrizel" eno paštetko timola preizkusil z MK! Niti ne bom napisal kakšen je osip, ker me boste imeli za bleferja ali lažnivca, ampak bom nadaljeval z hlapilniki MK.

Lahko da boste prepričani, da sem prehitro odnehal z timolom, vendar zaradi zgoraj navedenih razlogov ne bom čakal.

Pa da še omenim: danes srečam starejšega čebelarja in seveda udarna novica je varoja!! Pa kar ostanem brez besed in z povešeno ustnico ko mi razlaga, kako je timol unčikovit, da ni skoraj nič varoje da so živahne "100nauro". Ko mi pusti do besede ga vprašam koliko pa je naštel varoje na kontrolni podnici mi odgovori, da je on pravzaprav nima, pa za kaj bi jo imel, saj timol ubije varojo, čebele jo pa znesejo ven....
Ko pa mu skromno omenim, da le ni tako kot si misli, da je lahko situcija precej drugačna od njegovih predstav, mu povem kolko varoje je padlo v enem panju z MK, mi z veliko lahkotnostjo odgovori, saj si še mlad, se boš še nauči..... Confused Confused

Ampak senco dvoma sem pa le vsadu v njegovo prepričanost, ko mi je ob slovesu dejal, tako na hitro in potiho, skočim preverit....

Lp Matej
 Odgovori s citatom  
Prispevek Čet Avg 05, 2010 5:04 pm 
volk

Pridružen/-a: Čet Apr 2008 14:18
Kraj: Zemlja

Prvo tretiranje varoje mora biti itak ze mimo,kar se pa tice razvoja.Vcasih je veljalo pravilo,ko0likor cebel avgusta,toliko aprila.Sedaj pa glejte v panje,ter razmisljajte,kaj bo drugo leto.

Moje imajo noter stimulativne pogace,pa cuker,pa se med,kolikor ga je bilo v vencih od kostanja,pa se ves cvetni prah,ki ga ni bilo malo.Pa upam,da bodo za kako rabo drugo leto.

Tista pregovarjanja o cukru ali medu,o timolu ter mravljicni.....Cuker nima v sebi skodljivih sladkorjev,ki jih imajo mane,po sdrugi strani pa je bolj slaba hrana,ker je siromasna.Ucinkovitost timola je odvisna od temperature,zato je v sloveniji ucinkovitost kakih 40%.
ko jo posilis,
Ubiti te da!

Odgovori s citatom  
Prispevek Čet Avg 05, 2010 5:12 pm 
Fizikalec

Levstek saj timol bi ti varoje najbrž zreduciral na toliko, da bi čebele preživele prvo leto recimo drugo mrbit tud ta tretje pa bi naletel na hude težave. Problem je, ker zimske čebele so slabše, če zimsko tretiranje je dobro pa učinkovito je tam 3 leta lahko čist ok potem pa nastopi s...e. V veliki meri je odvisno koliko ČD je na kupo, koliko čebelnjakov v okolici pa še nekaj dejavnikov zraven.
Zato je zmeraj dobro krkoli se v panj da preverit učinkovitost tega. Odvisno je od območja do območja kje kako sredstvo deluje zato govorit, da ena reč 100% deluje je čisto mimo. Deluje ja lahko nekje drugje pa ne odvisno od NMV, tem. vlage v zraku, moči ČD, kakšen panj imamo, ter kako varojo imamo (meja državne) itd..itd..

Odgovori s citatom  
Prispevek Čet Avg 05, 2010 5:23 pm 
levstek008

Se strinjam... lahko bi pršle prvo leto kolikor toliko dobro... kaj pa naslednje leto??

Recimo da sem kar "sam" na tem delu Krasa, tako da se ne bojim kakšnih reinvazij, ampak ta domneva seveda ni dovolj! Bo treba biti na straži do novembra,decenbra.

Če drži Volkova domneva o 40% unčikovitist( se bojim da je še dosti manjša) je odločno prenizka za varen obstoj družine. In kaj po koncu tretmaja z timolom ko bom verjetno ugotovil, da še vedno odpada veliko varoj?? Uporaba MK?? Seveda, če hočeš sklatit varojo na še sprejemljivo mejo!! Samo da zna bit konec avgusta že bolj pozno za to.

Temperature in vreme je te dni več kot naročeno za MK( pa ne delam nobene reklame al pa komu solim pamet, napišem kar opažam), zato grem vstavih hlapilnike.

Pa še misel na koncu. Da tega mojega odkrivanja "tople vode" okoli varoje ne bi bilo, je precej pripomogel t.i. mentor.

Vsa hvala za vse znanje, ampak tole okoli zatiranje varoje pa je bila siva cona. Da se proti varoji ne moreš boriti, če ne poznaš njenih slabih točk, nimaš velikega in kvaliteno izdelanega lovilca varoj( ne takega, da ti čebele priplezajo pod mrežo na pleh in tam poberejo to kar je palo, al pa one majhne plastične), ni nekaj novega ali neznanega.

Zato sem mišljenja, da tisti ki pomagajo čebelarjem na začetu, ne bi smeli spregledati tako pomembne stvari oz. razložiti, kako nevarna je varoja ko se divje množi.

Lp Matej

Odgovori s citatom  
Prispevek Čet Avg 05, 2010 6:04 pm 
Kočevski med-ved

Levstek008, tudi sam sem prepričan v učinkovitost MK 85%. Brez nje ne znam uničit vorojo. Previdnost pri začetnikih (mislim na tiste ki prvič uporabljajo MK) pa ni odveč. MK ni problem za tiste, ki so jo že nekajkrat uporabili. Nekako občutek moraš dobiti pa ne bo problema pri uporabi.
Lp

Odgovori s citatom  
Prispevek Čet Avg 05, 2010 6:44 pm 
volk

Pridružen/-a: Čet Apr 2008 14:18
Kraj: Zemlja

Glede tretiranja varoze je precej nesoglasij,sploh,ker posamezniki zagovarjajo dolocene nacine,ki pa ne delujejo v dovolj veliki meri.

Manjka znanstvenega pristopa,morda je dobro,da si vsi,ki si se niso,preberejo knjigo o varozi g.Riharja.

Vsekakor je potrebno poznati biologijo same varoje,razvoj,potem pa preizkusati razne metode.

Sam bi tukaj pozval vse,ki so preverjali napadenost trotovine,da podajo svoje ugotovitve.Glede na to,da se da v tujini dobiti satnice s trotovsko osnovo,bi v primeru,da bi bil izrez trotovine uspesen,lahko uporabljali samo odpiranje trotovske zalege ter spiranje satja.

Sam mislim,da je najvecji problem v neuspesnem zimskem zdravljenju(pri mnogih cebelarjih),na spomlad pa se varoja prevec namnozi,ter je poleto tretiranje bolj kot ne lovljenje vetra.
ko jo posilis,
Ubiti te da!

Odgovori s citatom  
Prispevek Čet Avg 05, 2010 8:10 pm 
mg

Z MK se ni za igrat. Sploh pri temperaturah nad 25 C. Če kdo ni nikdar delal z MK, naj najprej proba v dveh treh družinah, ne v vseh naenkrat. In kot je Volk napisal, dobro preštudirat literaturo.

Mogoče se zdi enostavno, ko čebelarji, ki so vešči in že leta uporabljajo MK, govorijo ali o tem kaj napišejo. V praksi je pa vse kaj drugače. Kot recimo temperatura, način vstavljanja, vrsta hlapilnika, količina MK, čas vstavljanja..... .

Poznam čebelarje, ki zamižijo, če jim omeniš MK.

Odgovori s citatom  
Prispevek Čet Avg 05, 2010 9:21 pm 
Odisej

Pridružen/-a: Čet Jun 2008 14:34
Kraj: Logatec, Notranjska

Kar malce me preseneča tole govorjenje "na pamet", Volk in Levstek.

Lepo prosim, navedi(ta) vir, raziskavo, podatke o spletni strani, knjigo ... lastno raziskavo, kjer je argumentirano dokazano, da je pri nas učinkovitost Apiguarda 40% (ali še manj, kot piše Levstek) zaradi temperature. Kaj pa je narobe s temperaturo v Sloveniji ? Druga polovica julija in prva avgusta, ko je čas za Apiguard, so temperature več kot dovolj visoke za dobro učinkovanje Apiguarda (24°C in več).

In še o doslednem, rednem, sprotnem izrezovanju trotovine: to je na toliko mestih z argumenti zavržena metoda, da je res ne kaže več omenjati.
Prav imaš, Levstek: po koncu tretiranja s timol boš res ugotovil, da varoja še kar odpada. Razumljivo, saj timol še dva, tri mesece ostane v stenah panja in v satju.
Še nekaj: kot je že napisal - mislim, da je bil Novinec - prav nobenega "lovilca" ni treba imeti v panju pri uporabi Apiguarda.

Branko: nisem dobro razumel tvojega napotka, da je potrebno dobiti občutek pri delu z MR. Pri uporabi hlapilnika (Nassenheider) se preprosto natoči vanj 100ml 85% MR in pri sedanjih povprečnih dnevnih temperaturah to zadošča za enakomerno izhlapevanje za približno teden dni. To je vse. Uporabljaš ti kakšno drugačno metodo ?

Lep dan želim vsem, čebelicam pa čim manj bolezni in zajedalcev.

Odgovori s citatom  
Prispevek Čet Avg 05, 2010 9:40 pm 
levstek008

Jaz imam še vedno v skrinji izrezano in pokrito trotovino. Nekje v tem forumu sem spraševal, kako natančen je podatek( št. varoj) ki ga najdeš v trotovini. Če sem odkrit, se sprašujem kako bi šele bilo, če je ne bi redno odstranjeval???

Ne vem, po knjigi o varoji naj bi z trotovino odstranil 1/3 varoje. Ko sem jo pregledoval, se mi ni zdela dosti napadena, na 10-13( al pa še tolko ne) trotov ena še kak mesec in pol dni nazaj. Me je kar malo uspavalo, sem bil precej brezkrben. Še timol, pa smo zmagali Very Happy se mi je v duši smejalo!!!!

Resnica je pa boleča, da nisem preiskusil najprej en panj, sedaj pa še enega z MK bi bil neprijetno razočaran v jeseni.( al pa še prej). Dopuščam možnost, da sta ta dva malo bolj napadena, ampak z tem se ne bom tolažil.

Bodite previdni in ne sami sebe zavajati, da če ne pade po timol ali tisti drugi reči ki jo je dajala država dosti varoje, da je pač ni.

Je pa še ena reč ki me skrbi: ko se pogovarjam z čebelarji mi noben ni omenil, da bi imel kaj večji odpad varoje, se mi zdi da so kar nekako uspavani, oz. ko jim povem za moje razmere mi pravjo kaj paničariš al pa si že slabo štartal v to leto. Nihče od njih ni odstranjeval trotovino( zguba časa Confused ), tako da so po moje še na slabšem.... al pa ne.... ker se nekaj dogovarjajo kdo in kdaj bo šel v Srbijo.....

Lp Matej

Odisej: Če te zanima lahko prideš pogledat dejstva!!

Na hitro- nekje sem že napisal, da je zdaj čas za novo čebelarsko leto. Lahko domnevam, da je v družini cca1000 varoj, ki se množi bliskovito. Pri tem odpadu ki sem ga beležil, po treh meseci ne bo dosti zimskih čebel, oz. še te bodo švoh in poškodovane. Če deluje, deluje za moje pojme prepočasi!!

O izrezovanju trotovine: eden od biotehničnih ukrepov za zmanševanje število varoj- Ja, kot sem napisal zgoraj, malo sem jih našel(varoje), a so bile še te preveč!!

Prav tako v isti knjigi o varoji piše, da je obvezna uporaba mrežaste podnice pri timolu, kajti veliko varoj pade omamljenih(str.110). Tega dejstva se nisem izmislil jaz ampak sem na lastne oči videl šibajoče varoje.

V našem geografskem in klimatskem okolju je bila ugotovljena 50% unčikovitost(str.110) V grobo rečeno, če imam sedaj 1000 varoj bo po tretmaju( po enemu mesecu) še vedno 500 primerkov??

Knjiga: VAROJA, ČEBELA, ČEBELAR; avtorja: Milan Meglič, Vladimir Avguštin

Kot sem nekje zapisal, raje previdno in po utečenih in znanih poteh!!

Lp Matej

Odgovori s citatom  
Prispevek Čet Avg 05, 2010 10:38 pm 
cebelar_novinec

Pridružen/-a: Čet Jun 2007 20:08

quote:
Originally posted by levstek008
Če deluje, deluje za moje pojme prepočasi!!

Ti si v eni drugi temi opisal kako pri tebi deluje. In pri tebi deluje ravno tako kot piše v navodilih.
Če si ti pričakoval, da bo delovalo drugače kot piše bi moral kaj drugega in ne Apiguard vzet....

Jaz ne vem no. V vseh državah je učinek okoli 90%, evo samo pri nas 40%. Ja seveda.....

Mački pač uspešno že leta furajo MK, OK pa kakšen dimnik zraven in se bodo težko sprijaznili z nekim gelčkom, ki ga samo na okvirje rukneš, zapreš panj in greš.

Drugače pa se te dni intenzivno kadi kljub podarjenim sredstvom. Jaz letos nisem vzel nič. Imam še od predlani in lani. Bom obdržal za spomin....

Tole štetje kolk jih odpada ob tretiranju je za en drek, če ne veš kako se je varoja v tvojih panjih razmnoževala.

Bolj ko se sekiraš in šteješ - več varoj imaš Wink

Nazadnje urejal/a cebelar_novinec Čet Avg 05, 2010 11:51 pm; skupaj popravljeno 1 krat
 Odgovori s citatom  
Prispevek Čet Avg 05, 2010 11:44 pm 
levstek008

Lej Novinec- tega podatka si nisem zmislu:

-V našem geografskem in klimatskem okolju je bila ugotovljena 50% unčikovitost (str.110)

Vir: VAROJA, ČEBELA, ČEBELAR; avtorja: Milan Meglič, Vladimir Avguštin

Sicer je pa nisem mislil tebe, je nekaj Odisej spraševal po viru....

Lp Matej

Odgovori s citatom  
Prispevek Čet Avg 05, 2010 11:50 pm 
cebelar_novinec

Pridružen/-a: Čet Jun 2007 20:08

quote:
Originally posted by levstek008
Lej Novinec- tega podatka si nisem zmislu:

-V našem geografskem in klimatskem okolju je bila ugotovljena 50% unčikovitost (str.110)

Vir: VAROJA, ČEBELA, ČEBELAR; avtorja: Milan Meglič, Vladimir Avguštin

Sicer je pa nisem mislil tebe, je nekaj Odisej spraševal po viru....

Lp Matej

Saj vem, da si nisi ti zmislu. Jaz ti pravim....če je v severni Italiji učinkovitost nad 90% je malo čudno da je na Krasu 50%. Dej malo pomisli, pusti ti knjigo katere avtorji že leta propagirajo MK....

Jaz ti pravim da kot si opisal tvoje stanje je ravno tako kot naj bi delovalo. Sicer sam za sebe že veš kako boš naredu samo zdej če si dal noter pa stretiraj do konca kot je treba in boš čez en mesec videl stanje. Glede na izkušnje čebelarjev z Apiguardom (ja tudi v Sloveniji ) nimaš kaj skrbet.
Prispevek Čet Avg 05, 2010 11:56 pm 
  Pokaži sporočila:      
Objavi novo temo   Odgovori na to temo

Forum Jump:

Stran 1 od 2

Last Thread | Next Thread  >

Forum Rules:
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu